xcounter
Calendar Icon

Велика Британія інвестує 60 млрд у ВМФ України: Київ розглядають як стратегічного партнера

21.02.2022 11:57 (Оновлено 21.02.2022 в 11:57)

Велика Британія розглядає Київ як стратегічного партнера в загальному комплексі європейської безпекової політики. Невипадково саме ця країна реалізує амбітний план щодо будівництва двох військово-морських баз для потреб ВМС України.

Нещодавні візити європейських лідерів до України та їхня риторика свідчать: Велика Британія, Польща і Туреччина розглядають Україну як стратегічного партнера. Наразі створюються два трикутники: «Лондон – Варшава – Київ» і «Лондон – Анкара – Київ». Причому Україна є надважливим елементом – точкою перетину цих двох трикутників. І ключові питання європейської безпеки зосереджені саме тут.

Велика Британія розглядає Київ як стратегічного партнера в загальному комплексі європейської безпекової політики. Невипадково саме ця країна реалізує амбітний план щодо будівництва двох військово-морських баз для потреб ВМС України.

Сума інвестицій сягає 60 млрд грн. Це – найбільший проект за всі роки Незалежності. Крім того, надана фінансова допомога у розмірі майже 80 млн фунтів і здійснено постачання протитанкових гранотометів, що значно знизило рівень військової загрози з боку РФ.

До речі, на момент загострення Велика Британія була однією з перших країн, що надали Україні зброю.

Фактично знявши цим із порядку денного можливість танкових ударів з боку Росії. Погодьтеся, якщо нас лякають 300 танками, а ми маємо 2000 протитанкових гранатометів, які вважаються найкращими в світі, таке питання не стоїть апріорі.

Це перше. І друге: Велика Британія чітко заявила, що крім військово-технічної допомоги, наразі відкрита лінія макрофінансової підтримки. Це – 78 млн фунтів (аналог 120 млн доларів) додатково до загальноєвропейської допомоги.

У той час, коли національна валюта коливалася, додаткові транші – це, в першу чергу, свідчення довіри з боку наших західних партнерів і центральній владі України, і ЗСУ, як гаранту збереження територіальної цілісності нашої держави.

Велика Британія невипадково вибудовує ці два військово-політичні трикутники. Тому перспективи України щодо розширення військово-технічної співпраці й розбудови Збройних Сил – цілком реальні.

Нагадаю:

  • У грудні 2021 року Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на підтримку України Лондон додатково виділить 1 млрд фунтів стерлінгів (близько 1,3 млрд доларів США) у сфері інвестицій, торгівлі та безпеки.
  • Наприкінці січня цього року Велика Британія відправила в Україну понад 2 тисячі одиниць протитанкового озброєння та полк рейнджерів на тлі загрози вторгнення Росії.
  • 8 та 9 лютого партнери з Великої Британії доправили в Україну чергові вантажі з військово-технічною допомогою. Цього разу йшлося про військове майно та амуніцію для потреб Сил Територіальної оборони України Збройних Сил України. Україна одержала бойові патрони із США та військове спорядження з Великобританії. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини