xcounter
Calendar Icon

Роль штучного інтелекту в оптимізації агропромислового виробництва в Україні

01.04.2024 15:34 (Оновлено 01.04.2024 в 15:34)

Штучний інтелект змінив «правила гри» у різних галузях, і сільське господарство не стало винятком. Однією з найперспективніших областей стала інтеграція ШІ саме в аграрний та тваринницький сектор. До речі, купити сільгосптехніку в Україні можна на маркетплейсі з продажу нової та б/у техніки AGRO.RIA. Порівнюйте ціни та вибирайте потрібні машини для свого фермерського чи приватного господарства на AGRO.RIA.Передові технології активно розвиваються та стають невід'ємною частиною сільського господарства та тваринництва України. Маючи здатність аналізувати величезні обсяги даних, ШІ вже активно змінює методи обробки землі, вирощування с/г культур, управління худобою та оптимізації аграрних процесів.

Використання штучного інтелекту у поєднанні з агротехнікою допомагає фермерам підвищити ефективність та результативність своєї діяльності, суттєво покращити управління виробництвом, оптимізувати витрати та підвищити якість продукції.

Огляд різних аспектів використання штучного інтелекту в сільському господарстві

Дані технології застосовуються в різних галузях сільського господарства: виявлення хвороб рослин, класифікація та ідентифікація бур'янів, визначення та підрахунок плодів, управління водними ресурсами та ґрунтом, прогнозування погоди (клімату), визначення поведінки тварин. Технології ШІ, що застосовуються в сільському господарстві, мають низку істотних особливостей. Насамперед, це програмні та технічні засоби.

Технології ШІ виконують інтелектуальну функцію при проведенні робіт у сільському господарстві, які полягають у здійсненні абстрактних висновків, розпізнаванні образів, здійсненні дій в умовах неповноти інформації, прояві творчості, здатності до самонавчання. До сильних сторін застосування технологій ШІ слід віднести підвищення продуктивності праці в галузях сільського господарства, підвищення ефективності управлінських рішень, а також підвищення доступу до інформації, розширення можливостей людини на робочому місці та поява нових професій.

Для яких цілей використовується ШІ в сільському господарстві:

  1. Точне землеробство. Алгоритми машинного навчання аналізують величезні обсяги даних, зібраних із датчиків, супутників і безпілотників. Це дозволяє оптимізувати використання таких ресурсів, як вода, добрива та пестициди.
  2. Моніторинг та управління сільськогосподарськими культурами. Аналіз зображень за допомогою ШІ може виявити ознаки хвороб або шкідників на посівах на ранній стадії. Це дозволяє оперативно втрутитися та значно скоротити втрати врожаю. Також дані допомагають передбачити врожайність, що допомагає фермерам ефективніше планувати збирання і розподіл врожаю.
  3. Виявлення бур'янів. ШІ розрізняє культури та бур'яни, сприяючи цілеспрямованій та ефективній боротьбі без необхідності повсюдного застосування гербіцидів.
  4. Спостереження за худобою. ШІ застосовується для моніторингу здоров'я худоби, виявлення ранніх ознак хвороби та запобігання крадіжкам.

Аналіз основних проблем та викликів, з якими стикається агросектор України

Основні проблеми, з якими стикається агросектор України:

  1. Виклики, пов'язані з експортом сільськогосподарської продукції.
  2. Недостатня розвиненість транспортної інфраструктури.
  3. Низькі ціни на зерно для фермерів.
  4. Несприятливі погодні умови.
  5. Високі ціни на енергетичні ресурси.
  6. Багато сільськогосподарських підприємств мають низьку рентабельність та продуктивність через застарілі технології.
  7. Висока залежність від зовнішнього ринку.
  8. Нестабільність ринкових цін на сільгосппродукцію.
  9. Високий ризик і дорогий транспорт.

Проєкти, в яких вже використовується штучний інтелект в агросекторі України

Компанія John Deere розробила систему, яка використовує ШІ для розпізнавання бур'янів на полях. Це дозволяє тракторам точно наносити гербіцид на бур'яни, не пошкоджуючи культурні рослини.

Проєкт Agri-Gaia, над яким співпрацюють компанії та університети, включаючи виробників сільськогосподарської техніки та комплектуючих Krone, Kotte, Amazone та Bosch. Цей проєкт спрямований на створення інноваційної платформи B2B для створення екосистеми в агросекторі.

Вплив штучного інтелекту на ефективність виробництва

Вплив ШІ на с/г виробництво можна розглядати з кількох точок зору:

  • дозволяє виробникам автоматизувати багато рутинних завдань і процесів, таких як виробництво, логістика, контроль якості і багато інших сфер;
  • аналізувати величезні обсяги даних та прогнозувати попит на продукцію, оптимізувати запаси і розподіл ресурсів;
  • аналізувати дані з сенсорів і камер, виявляти дефекти і виробляти продукцію відповідно до встановлених стандартів якості.

Разом із багатьма перевагами, ШІ також постає перед викликами і ризиками, такими як проблеми з безпекою даних, стійкістю до кібератак, етичними питаннями та впливом на робочі місця.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини