xcounter
Calendar Icon

Як «Справа Манафорта» врятує Україну

18.07.2017 11:43

​Нове розслідування New York Times свідчить, що хтось бреше – або Пол Манафорт, або Партія регіонів. Або вони обидвоє.

Головний консультант Януковича Пол Манафорт переходить з одного скандалу в інший. Він перебуває під слідством ФБР, яке досліджує його зв'язки з Росією та отримання мільйонних гонорарів від російських клієнтів. Паралельно Манафорт намагається легалізувати свої відносини з Партією регіонів, на яку він працював протягом 2005-2014 років аж до втечі Януковича до Ростова. Американська преса ледь не щодня пише про нові обставини "справи Манафота".

У Америці така прискіплива увага до Манафорта, оскільки саме він вивів Дональда Трампа на фінішну пряму праймеріз Республіканської партії та зробив його кандидатом, після чого очолив виборчий штаб – до моменту звинувачень у отриманні нелегальних платежів за тіньовою бухгалтерією Партії регіонів.

Щоб зняти хоча би частину запитань американських правоохоронців, Манафорт цього місяця заповнив декларацію для Міністерства юстиції США, де вперше офіційно визнав отримання астрономічних сум від українських корупціонерів.

Манафорт подав документи, згідно з якими в 2012-2014 роках він працював на Партію регіонів, яка оцінила його послуги протягом двох років в 17 мільйонів доларів. При цьому Манафорт стверджує, що отримав останні півмільйона доларів від Януковича за місяць до кровопролиття на Майдані, в січні 2014 року.

Подивіться на ці транзакції Манафорту від Януковича – 700 тисяч доларів, 1 мільйон 950 тисяч доларів, навіть 4 мільйони 399 тисяч. Це перекази за 2012 рік – коли в Україні відбулися парламентські вибори.

У своїх звітах Манафорт показав, що Партія регіонів не шкодувала грошей на свого консультанта. Лише в 2012 році, коли регіонали перемогли на виборах, витрати на перельоти Манафорта в Україну склали майже півтора мільйона доларів. Його проживання в київських готелях протягом року коштувало ще 200 тисяч доларів.

Гроші Манафорту переказувалися на рахунок фірми DMP International, яка зареєстрована... в шикарному маєтку у Флориді. Як з'ясувалося, цей палац належить самому Манафорту. Тобто сюди, у Палм Біч ішли кошти, вкрадені Партією регіонів в українських громадян, за рахунок яких вони купували послуги американського радника, що забезпечував їм безкінечне перебування при владі.

Але, як виявилося днями, задекларовані Манафортом 17 мільйонів доларів від Партїі регіонів суперечать їх офіційним звітам – гонорар американському політтехнологу перевищує всі видатки цієї структури, які вона декларувала в Україні. Тобто гроші Манафорту не були заплачені з офіційної бухгалтерії Партії регіонів, хоча він стверджував протилежне.

17 мільйонів доларів – це астрономічна сума навіть за американськими стандартами, не кажучи вже про Україну. Для порівняння, за сьогоднішнім курсом на будівництво та придбання житла для Нацгвардії в бюджеті України передбачено вдвічі менше коштів.

Манафорта порадив Януковичу в 2005 році його багаторічний партнер Рінат Ахметов, після чого консультант допомагав Партії регіонів перемогти протягом чотирьох виборчих кампаній. Окрім того, Манафорт допомагав тодішній владі розібратися з поточними проблемами. Наприклад, коли посадили Юлію Тимошенко, Манафорт організував для Януковича лояльний звіт американських юристів з компанії Skadden. Контракт коштував бюджету України один мільйон доларів, виплачених без тендера, – і сьогодні цей епізод ліг в основу кримінальної справи проти колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича.

Але декларація Манафорта не дає відповіді на всі запитання. У поданих Мінюсту США документах відсутня звітність Пола Манафорта з моменту початку роботы на Партію регіонів у 2005 році аж по 2012 рік. Саме на цей період припадає так звана "чорна бухгалтерія" Партії регіонів, де було виявлено платежів Манафорту на понад 12 мільйонів доларів. Чому про ці гроші нічого не сказано в звіті Манафорта до Міністерства юстиції США? Можливо, тому що перекази були зроблені не у відповідності до законів Америки або України.

Зокрема, мною передавалися до правоохоронних органів докази того, що Партія регіонів переводила гроші Манафорту з рахунку в Киргизстані, який належав фірми, зареєстрованої на Белізі. Пізніше факт зарахування таких платежів на рахунок Манафорта в США підтвердило агентство Ассошиейтед Пресс.

Це вкотре доводить, що насправді Партія регіонів була звичайнісінькою злочинною організацією з розгалудженою системою відмивання коштів. Віднедавна слідство в Україні щодо оборудок за участі Манафорта веде Департамент спеціальних розслідувань злочинів, скоєних під час Революції гідності. Ними неодноразово направлялися запити до США про допит Манафорта, на що не було отримано відповідь.

В адміністрація президента Порошенка дана команда заради пошуку взаєморозуміння з Дональдом Трампом спустити це слідство на гальмах. Тому я продовжую відслідковувати питання Манафорта, адже оперував він грошима українських громадян.

І, до речі, лише завдяки тому, що постать Манафорта, його гонорари від Януковича та російських клієнтів зацікавили спочатку журналістів, а потім і американські спецслужби та політиків, це спричинило суттєвий тиск на адміністрацію Трампа щодо неприпустимості замирення з Путіним. Тобто, насправді, кожні нові викриття про Манафорта не шкодять Україні, а, навпаки, допомагають, бо не дають Трампу укласти угоду з Путіним всупереч інтересам України.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини