xcounter
Calendar Icon

Рослинне молоко: кому корисне

13.12.2019 16:07 (Оновлено 13.12.2019 в 16:08)
Светлана Фус, «Facebook»

​Відразу скажу, що вважати цей напій молоком несправедливо. Адже молоко, за визначенням, це продукт молочних залоз ссавців.

Відразу скажу, що вважати цей напій молоком несправедливо. Адже молоко, за визначенням, це продукт молочних залоз ссавців. Рослинне ж молоко (таким словом його звично називають) - це не що інше, як напій з води, насіння або горіхів, водна емульсія, наприклад, мигдалю, вівса або рису. І природно, що властивості залежать від рослини, з якого його виготовили, це просто інший продукт.

А що у нього спільного з молоком? Тільки рідка консистенція і колір, і то не завжди, та присутність слова «молоко» в назві.

Читайте также: Сахарный диабет 2 типа: как правильно питаться

Не так давно можна було купити тільки один вид такого «молока» - соєве. Зараз на полицях знайдеться багато різних видів рослинного молока.

До речі, хоча ми вважаємо рослинне молоко сучасним напоєм, про мигдальне молоко вже згадувалося в арабській кулінарній книзі 1226 року «Кітаб аль-Табих» (Книга Страв).

Ці рослинні напої підходять людям з непереносимістю лактози чи мають алергію на білок коров'ячого молока.

Їх можна вводити в раціон дітей від одного року. Але є виняток - рисове молоко не рекомендується дітям до 4-5 років через можливий вміст миш'яку в рисових висівках, що використовують для приготування продукту. Кількість миш'яку в рисовому молоці безпечна і не шкодить дорослим, але це може бути шкідливо дітям.

Також вони допомагають урізноманітнити раціон у випадках, коли не використовуються молочні продукти.

Кожен з рослинних напоїв має свій смак, склад і засвоюваність. В деяких рослинних напоях буде трохи більше якихось певних вітамінів, наприклад, в арахісовому молоці більше вітаміну Е, ніж, скажімо, в соєвому. У вівсяному є бета-глюкани, що впливають позитивно на імунітет. Крім того, в рослинне молоко промислового виробництва часто додають кальцій і вітаміни А і Д.

У соєвому молоці найбільше рослинного білка. Цим воно близьке до коров'ячого молока. На його основі виробляють також соєві вершки та йогурт. Шукайте соєве молоко без додаткового жиру і доданого цукру.

А рисове молоко містить більше вуглеводів. Для порівняння: в одній склянці їх стільки ж, як в шматку хліба. Воно підходить для людей з алергією на сою або горіхи, практично не містить білка. Проте, враховуючи високий глікемічний індекс 85, з ним треба бути обережними при діабеті.

Кокосове молоко більш жирне і калорійне з усіх видів рослинного молока.

Такі напої можуть бути присутніми в нашому харчуванні, але важливо розуміти, що вони не замінять корисних властивостей молочних продуктів, які у невеликих кількостях повинні бути в здоровому харчуванні щодня.

Рослинне молоко легко зробити вдома самостійно, тільки не можна довго зберігати. Його найчастіше додають в каву, використовують для випічки, салатних заправок і тушкування овочів.

А ви використовуєте рослинне молоко?

Читайте также: Чем чреваты жесткие диеты и как добиться результата без вреда организму
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини